سرطان نوعی بیماری است که در آن سلول های غیر طبیعی در بعضی از بافت ها یا اعضای بدن خارج از کنترل طبیعی شروع به رشد و افزایش تعداد می کنند . که در این روند برخی عوامل ژنتیکی یا محیطی می توانند تاثیر عمده ای ایجاد نمایند .


از جمله عوامل تاثیر گذار در پیدایش و پیشرفت روند سرطانی شدن سلول ها استعمال دخانیات می باشد که ذیل برخی از سرطان های شایع مرتبط با این عامل خطر زا ذکر می گردند .

سرطان ریه :

درصد دچار شدن سرطان ریه با افزایش اندازه و زمان استعمال دود تنباکو در نزد سیگاری ها پیوند پیوسته دارد و هر چه سن آغاز مصرف دخانیات پائین تر باشد تاثیر آن در ابتلاء به سرطان ریه بیشتر خواهد بود .

- از دیگر عوامل تاثیر گذار در ایجاد این سرطان پیشینه ابتلاء در خویشاوندان نزدیک می باشد.

- آلاینده های موجود در هوای پیرامون محل کار از جمله موادی چون پنبه نسوز (آزبست ) گاز رادون در برخی مصالح ساختمانی و نیز اورانیوم و نیکل تاثیر بسزائی در ابتلا به سرطان ریه دارند .

- کسانی که سن بالای۶۰ سال دارند نیز در معرض ابتلاء به این سرطان می باشند .

علائم هشدار دهنده سرطان ریه :

۱٫ افزایش سرفه به خصوص در سیگاری ها

۲٫ سرفه همراه با خون

۳٫ دشواری در دم و بازدم در هنگام کار بدنی و ورزش

۴٫ خس خس سینه

۵٫ درد ناشناخته و یا آشکار در سینه

۶٫ خش شدن صدا یا دگرگونی آن که بهبود نیابد .

۷٫ چرکی شدن مداوم ریه و مجاری تنفسی

۸٫ کاهش وزن

۹٫ بی اشتهایی

۱۰٫ پدیداری ورم در بخش گردن و صورت

۱۱٫ کاهش توان وخستگی بیش از اندازه

راه های پیشگیری :

سرطان ریه درآغاز هیچ نشانه ای ندارد و مراجعه به پزشک زمانی صورت می گیرد که بیماری به رده ای پیشرفته رسیده است کارهای پیشگیرانه از جمله عدم استعمال دخانیات و عدم برخورد با مواد آلاینده چون گازرادون و آزبست بهترین روش پیشگیری می باشد .

سرطان دهان :

سرطان دهان ششمین سرطان شایع در مردان و دوازدهمین سرطان شایع خانم ها می باشد شیوه سرطان دهان بستگی به عادات تنفس ، فرهنگ و نژاد افراد دارد .

عوامل ایجاد کننده یا مستعد کننده سرطان دهان :

۱٫ سیگار و تنباکو: استعمال سیگار و تنباکو که مهمترین و اولین عامل در ایجاد سرطان دهان محسوب می شود طبق مطالعات مختلف۹۰% مردان و۶۰% زنان که دچار سرطان دهان شده اند سیگاری بوده اند لازم به توضیح است که انواع محصولات تنباکو اعم از سیگار و پیپ ، تنباکوی جویدنی در ایجاد سرطان دهان نقش دارند .

۲٫ نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش به نور خورشید می تواند در ابتلا سرطان لب موثر باشد .

۳٫ کمبودهای مواد غذائی از جمله آهن نیز می تواند از عوامل موثر در سرطان زبان باشد .

۴٫ برخی ویروس ها در زمینه ایجاد سرطان دهان شناخته شده اند .

علائم سرطان دهان :

- سرطان دهان در مراحل اولیه می تواند شبیه هر زخم دهانی بوده و یا بصورت ضایعه ای سفید رنگ ، قرمز یا برجسته باشد .

- سرطان دهان در هر ناحیه ای از حفره دهان می تواند ایجاد شود ولی محل شایع آن کناره های زبان ، کف دهان و لب ( به خصوص لب پائین ) می باشد .

پیشگیری :

- بهترین راه پیشگیری عدم استعمال دخانیات یا تنباکو می باشد .

- اگر در ناحیه ای از دهان زخمی ایجاد شود که طی مدت دو هفته بهبود نیابد فرد باید توسط پزشک معاینه گردد .

سرطان حنجره :

- سرطان حنجره دومین بدخیمی شایع در بین مردان است که اغلب در ۶۰ سالگی نمایان شده و افراد سیگاری نیز بالاترین آمار ابتلا را به خود اختصاص  می دهند .

حنجره بخشی از مجرای تنفسی و عضو اصلی تولید صداست که در جلوی گردن و پائین زبان قرار دارد .

مردان تقریباً ۴ برابر زنان مبتلا به سرطان حنجره می گردند.

علائم سرطان حنجره :

۱٫ گرفتگی طولانی مدت صدا و یا تغییرات آهنگ صوتی بدون وجود علت بارز

۲٫ احساس وجود توده ای در گلو

۳٫ بر آمدگی در ناحیه گردن

۴٫ تنگی نفس در اثر فعالیت

۵٫ سرفه مزمن

۶٫ سختی و یا احساس درد هنگام بلع

۷٫ سرفه همراه با خلط خونی

۸٫ غده های لنفاوی متورم و سخت در گردن

۹٫ احساس درد در هنگام لمس گلو

۱۰٫ تنفس صدا دار

۱۱٫ بوی بد دهان

۱۲٫ گوش درد ( بدون وجود علت عفونت )

۱۳٫ کاهش وزن

عوامل موثر ایجاد سرطان حنجره :

۱٫ استعمال دخانیات
۲٫ زیاده روی در نوشیدن مشروبات الکلی

۳٫ استنشاق گرد و غبار فلزات و چوب

۴٫ تماس با آلاینده های شغلی مانند آزبست ( پنبه نسوز ) ، اسید سولفوریک و نیکل

۵٫ پولیپ ها و ضایعات تارهای صوتی

۶٫ التهاب مزمن تارهای صوتی

۷٫ افراد بالای۴۰ سال بیشتر در معرض ابتلا به سرطان حنجره هستند .

۸٫ مردان ۴ برابر زنان در معرض ابتلا  می باشند .

سرطان پانکراس یا لوزالمعده :

لوزالمعده غده بزرگ سرخ رنگی خوشه مانندی است که در نزدیک معده قرار دارد و سرطان این عضو یکی از کشنده ترین سرطان هاست .

هرمون انسولین و بی کربنات از این غده ترشح می شود .

عوامل مستعد کننده :

۱٫ استعمال دخانیات

۲٫ دیابت قندی

۳٫ افزایش سن

۴٫ مصرف زیاد پروتئین های حیوانی و چرب

علائم :

۱٫ درد و سوزش سردل

۲٫ کاهش وزن

۳٫ درد پشت

۴٫ بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ

۵٫ زردی و یرقان

۶٫ آشفتگی و هیجانی




:: برچسب‌ها: سلامتی, پزشکی ورزشی
ن : بهنام پارسا
ت : چهارشنبه ٢٥ بهمن ۱۳٩۱
نظرات ()
 
جهت اطلاع از تنظیمات و ویــــرایش این قالب اینجا را کلیک کنید.

.:: کلیک کنید ::.